Články & návody

Euro palety Brno - EURO palety o rozměrech 1200 x 800 mm.

S.B. Comp. spol. s r.o. - hmoždinky a kotvy do betonu.

Senior Park Hrádek nad Nisou - alternativa pro domov pro seniory Liberec.

Rekvalifikační kurzy Praha - široká nabídka rekvalifikačních kurzů v Praze a okolí. Možnost přidat kurz zdarma.

Zastřešení bazénů Desjoyaux - montáž zastřešení bazénů v Ostravě a okolí.

Joppa Logistics s.r.o - nadrozměrná doprava po ČR i v EU.

MKM Jazyková škola Brno - skupinové jazykové kurzy v centru Brna.

Vinařství Plaček - kupujte víno přímo od vinaře.

Otevreniauta.cz - nouzové otevření auta v Brně a okolí.

Strikanysklolaminat.cz - rekonstrukce bazénů v Brně a okolí.

Plastická chirurgie MUDr. Šárka Stiborová - plastické operace prsou v Brně.

Jak uskladnit podzimní sklizeň?

Mrazit

V ideálním případě čerstvě sklizenou zeleninu co nejdříve spotřebujte. V čerstvém stavu je totiž nejlepší. Ale někdy je zeleniny tolik, že byste se jí přejedli a stejně byste ji všechnu nedokázali zpracovat. A proto je potřeba vhodně ji uskladnit, abyste ji poté kdykoliv mohli vyndat a použít. V případě paprik a rajčat je to ale složitější. V lednici vám totiž vydrží jen poměrně krátce, a pak se postupně začnou kazit. Proto je nejlepší je zmrazit. Nemusíte je předtím převařit ani jinak upravovat. Papriky rozkrojte a zbavte jadérek, pak vložte do mrazáku. Rajčata není třeba krájet – zmrazte je vcelku.

Uskladnění ve sklepě

Máte chladný a suchý sklep? V tom případě jde o ideální místo na uskladnění pozdně letní zeleniny. Máte petržel, celer nebo mrkev? Ve sklepě vám skvěle vydrží. Doporučuje se přinést si bednu s pískem a uložit tuto zeleninu právě do písku, protože v něm vydrží ještě lépe.

Cibule a česnek také ve sklepě dobře vydrží až do jara. O bramborách, dýních, jablkách a hruškách nemluvě – i ty ocení temno, chladno a sucho.

Zavaření

Bojíte se, že se vám zelenina přece jen pokazí? V tom případě ji můžete zavařit. Stačí mít zavírací sklenice, rozkrájet ji a podle různých typů receptů ji smíchat, svařit a tak dále. Možností je spousta. A takovou zeleninu pak kdykoliv můžete vyndat a přidat pod maso, do omáčky a tak dále.

Z rajčat si také můžete uvařit domácí kečup, který bude chutí i kvalitou dalece předčit všechny kupované kečupy. Není to nijak složité a vaše děti ho budou milovat. Receptů na internetu najdete mnoho.

Na podzim sázejte

Přijde vám, že podzim je časem, kdy všechno končí a až do jara bude vaše zahrádka pustá a smutná? Nikoliv. Právě brzký podzim je ideálním časem pro setbu některých druhů zeleniny. Pokud například v září vysejete špenát, můžete ho už v říjnu začít sklízet. Existuje také speciální zimní salát, který se sází právě teď a do zimy vám krásně vyroste.

V době, kdy teplota už trvale klesne pod 10 stupňů Celsia, se také vysazuje česnek. Ten je potřeba dát asi 10 centimetrů hluboko a na zimu ho zakrýt ještě silnou vrstvou spadaného listí, aby nepromrzl – už na jaře uvidíte jeho zelené lístky a s příchodem léta budete moci sklízet poctivý domácí česnek. A velmi podobným způsobem se na podzim sází i cibule, která musí být v obdobné hloubce.

Podzim je také ideální dobou pro výsadbu ovocných stromků a keřů. Ty do jara dobře zakoření, mají dostatek vlhkosti a už na jaře mohou začít kvést a přinést vám prvních pár plodů.

Přečtěte si také Jak si zpříjemnit pobyt na zahradě? nebo Zookoutky a minizoo lákají malé i velké.

Fotografie